НОВИНИ

​Две международни компании искат да инвестират в проекта АЕЦ "Белене"

Две международни компании искат да инвестират в проекта АЕЦ "Белене". Това съобщиха специално за "По света и у нас" от Министерството на енергетиката. Дружествата обаче на този етап могат единствено да поискат подробности за ядрената централа, но не и да направят конкретно предложение, защото самият проект не е готов за приватизация. Какви са шансовете за продажба на централата вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:51, 28.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Министерството на енергетиката не е отказало на нито една компания среща заради проекта АЕЦ "Белене", увериха оттам. Схемата, по която процедират от ведомството, е да поканят инвеститора и да му представят възможностите. Нито едно от двете дружества, с които са се срещнали досега обаче не са уверили, че задължително ще участват в изграждането на втората атомна, когато бъде пуснат проекта официално за приватизация.

Преди това да се случи трябва да бъдат изпълнени две условия, обясниха още от енергийното министерство. Първо, ще трябва да бъдат платени двата реактора за централата, за което България беше осъдена от Русия на близо 620 млн. евро. Сумата е одобрена от Народното събрание, но се чака разрешение за отпускане на държавна помощ от Европейската комисия. Едва след като бъде получено такова ще бъдат платени мощностите.

След като реакторите станат български, страната ще отдели АЕЦ "Белене" от Националната електрическа компания и ще обяви проекта за продажба. Тогава ще могат да започнат и истинските преговори за изграждане на проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват Румен Овчаров и Николай Ненчев за незаконно придобито имущество
Проверяват Румен Овчаров и Николай Ненчев за незаконно придобито имущество
Бутат незаконни постройки в пловдивската Арман махала
Бутат незаконни постройки в пловдивската Арман махала