НОВИНИ

Две момчета спасиха живота на свой съученик

Няколко секунди - толкова е разликата между добрата и лошата новина. Един училищен инцидент в професионалната гимназия „Златю Бояджиев" в Брезово можеше да завърши трагично, но в решителния момент две момчета запазиха самообладание и спасиха живота на свой съученик. Десетокласниците Аврам и Асен безспорно са героите на деня, не само за съучениците си.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 18.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Когато видели съученика си да припада след баскетболен мач, всички младежи на игрището изпаднали в паника и започнали да викат за помощ учителката по физическо.

Нели Пашева, учител: "Отишъл да пие вода и тогава Асен ми каза „Госпожо той падна. Ние спринтирахме до него, обърнахме го и той вече имаше гърч".

Асен и Аврам признават, че също са били стъписани и досега не могат да си обяснят как са успели да приложат стриктно наученото в часовете по здравно образование.

Аврам Христов: "Той си беше глътнал езика. Обаче ние му отворихме устата и му изкарахме езика. И го изправихме малко главата и го обърнахме на една страна и започна да се възстановява".
Асен Будаков: "Господин Динко Недев ни научи на това. Натискаш му челюстта надолу, единият човек бръква в устата, за да извади езика. Може и един човек да го извади, но има вероятност да ти отхапе пръста".

Десетокласниците казват, че се стараят да прилагат на практика всичко, изучавано по специалните предмети. Учителят Динко Недев, чиито наставления са следвали Аврам и Асен. се надява и това да е помогнало младежите да спасят човешки живот.

Динко Недев, учител: "Може би им е станало интересно и са запомнили това, което съм им казал и им е помогнало, когато има нужда. А нещата са били миналата година, явно добре са запомнили"

Младежите са убедени, че най-полезен в ситуацията е бил фактът, че са добри приятели. Още от първи клас. Затова и смятат заедно да сбъднат мечтата си - да станат монтьори и да отворят автосервиз. Освен спечелените футболни и баскетболни мачове, спасяването на съученика им е първият им голям съвместен успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конник от метал ще пази НДК
Конник от метал ще пази НДК
Малките репортери на БНТ с номинация за Сърце и слово срещу наркотиците
Малките репортери на БНТ с номинация за "Сърце и слово срещу наркотиците"