НОВИНИ

Две нови каменни рисунки откриха в Мачу Пикчу

Две нови каменни рисунки бяха открити от археолози в руините на древния град Мачу Пикчу, който е една от основните туристически атракции в Перу. Възможно е една от творбите да е останала отпреди инките.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 06.07.2016
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Рисунките са първото ново откритие на територията на историческия паметник от 1911 година насам, когато американският изследовател Хирам Бингъм открива Мачу Пикчу. Според експертът и културен директор за регион Кузко - Фернандо Атесте, изображенията са на човешки силуети и вероятно едно от тях е по-старо от другото.

Фернандо Астете, културен директор: "Тези рисунки са от ерата на инките. Едната може и да е от по-рано, но това ще стане ясно след провеждане на съответните анализи с инфрачервена светлина и модерни технологии."

Мачу Пикчу е построен преди малко повече от половин век и е своеобразна съкровищница за археолози и антрополози. Градът е основен източник на информация за древното племе инки и техните предшественици. Според историците, до идването на испанските завоеватели през 16 век, империята на инките се е простирала от Колумбия и Еквадор до днешните Чили и Перу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак Обама: Вярвам в Хилари Клинтън
Барак Обама: Вярвам в Хилари Клинтън
​Свличане на скална маса на пътя Широка лъка - Девин
​Свличане на скална маса на пътя Широка лъка - Девин