Две обвинения за собственика на депото за отпадъци, които се запалиха под магистрала "Струма". Окръжната прокуратура в Кюстендил му определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева.

Кюстендил

Магистрала "Струма" ще бъде отворена за движение след не по-малко от 45 дни. До 2 месеца е срокът, който се смята, че ще е нужен, за да се възстановят пораженията, нанесени от огъня. Целта е възможно най-бързо да се отвори поне за леки автомобили едното платно на магистралата, където движението ще е еднопосочно.

Тези поражения са първото обвинение към собственика на "Феникс" ЕООД, който стопанисва и обработва отпадъците, защото те са предизвикани от възникването на огън по непредпазливост.

Второто обвинение е за извършване на престъпление срещу околната среда, а именно това сметище се оказа нерегламентирано и абсолютно незаконно.

Камелия Стефанова - окръжен прокурор на Кюстендил: РИОСВ е дало предписание на търговеца до 31 юли да отстрани всичките тези отпадъци, които са разположени на места извън регламентираните негови площадки. Той не е сторил това.

Тази огромна купчина от отпадъци, натрупана тук би струвала много пари да бъде премахната. И може да се направи предположение, че те са премахнати, за да се премахнат, както се казва, сами.

БНТ: Категорични ли сте на този етап, че няма данни за умишлен палеж?

Камелия Стефанова - окръжен прокурор на Кюстендил: На този етап не сме събрали такива доказателства, но нашето обвинение работно за палеж по непредпазливост, както и за престъпление, свързано с опазване на околната среда. Когато бъдат събрани в достатъчна степен доказателства, ако е налице умишлен палеж, обвинението ще бъде изменено. Така че обвиненията, които са към настоящия етап, са работни.

Прокуратурата ще проверява и действията на контролните органи, на РИОС, на АПИ, на всички, които са отговаряли за тази територия след 31 юли, за да се види дали са предприети мерки и какви санкции са наложени.

Утре в Сутрешния блок на БНТ ще участва и директорът на РИОС Перник, които е трябвало да контролират сметището.

Поне 45 дни ще е затворена магистрала "Струма" заради обгорелия мост

Поне 45 дни ще е затворена магистрала "Струма" заради обгорелия мост

Собственикът на фирмата, която управлява депото за отпадъци, запалили се под АМ "Струма", вече е обвиняем. Окръжната прокуратура в Кюстендил му опреде...