НОВИНИ

Две обвинения срещу генерал Кирчо Киров за присвояване на 10 000 000 лева

Софийската военно-окръжна прокуратура повдигна второ обвинение срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров за присвояване на още 5 милиона и 100 хиляди лева. Така сумата, за която Киров е обвиняем и подсъдим, нарасна на близо 10 милиона лева. Кирчо Киров вече бе изправен пред съда за присвояването на други 5 милиона лева. Той беше осъден на две инстанции на 10 години затвор, но Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:45, 16.01.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител е присвоил нови 5 100 000 лева в разстояние на 5 години - от 2007 до 2011. В архивираните оперативни дела не са били открити никакви документи, които да оправдаят сумите. Тъкмо напротив, проверяващите се натъкнали на фрапиращи факти за теглени четирицифрени суми в лева и във валута. Дълбоко засекретеният архив пък е използван като прикритие, съобщават от прокуратурата.

Елин Алексов, говорител на Военно-окръжна прокуратура: "Бяха ни предоставени архивираните оперативни дела. Те са многотомни. Екипът от следователите и наблюдаващият прокурор прегледаха тези архивирани оперативни дела лист по лист. Всяка една стотинка, която се намираше между тях беше извадена от обвинението."
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Средствата според обвинението са присвоени за себе си от двамата вече подсъдими. Как са ги разходвали след това не е въпрос, който ние трябва да установяваме, защото не е елемент от състава на престъплението. Със сигурност е използвано служебното качество и на двамата, за да се получат тези парични средства."

Второто разследване е подтикнато от обясненията на генерал Киров, дадени по първото дело. По думите на прокурорите, той се опитал да убеди съда, че сумите са били похарчени за разузнаване при интегрирането на България в европейските структури. От прокуратурата обаче са установили разминаване с отчетите в архива. Разпитани са 15 разузнавачи, които потвърдили, че не са участвали в такова разследване, години след приключването му в края на 1999.

Липсват и следи дали парите са похарчени за друга разузнавателна дейност, потвърдиха от военната прокуратура. Според версия, тиражирана в медиите, отклонените 5 100 000 били употребени за плащане на агенти за влияние на високо ниво. Те донасяли за икономически и политически процеси в чужбина, пряко засягащи България.

Елин Алексов, говорител на Военно-окръжна прокуратура: "Дали се е потвърдило това, което вие питате за 6 разузнавачи, които са били пенсионирани, не мога да кажа на този етап. Но ви казвам, потвърди се ясното нещо, че са присвоени, изписани от касата на НРС големи суми средно по милион на година в лева, в евро и във валута и са присвоени от двамата съучастници."

Генерал Кирчо Киров каза за "По света и у нас", че не е изненадан от новото обвинение. Той го определи като част от войната срещу него и семейството му, водена от наследниците му в разузнавателната служба в синхрон с Прокуратурата.

Софийската градска прокуратура внесе днес и втори обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Срещу Ненчев са повдигнати 2 обвинения за длъжностно престъпление, свързани със сделката с Полша за ремонта на МИГ-овете. Според прокуратурата с действията си военният министър не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко петима убити при стрелба в нощен клуб в мексикански курорт
Най-малко петима убити при стрелба в нощен клуб в мексикански курорт
139 години от Oсвобождението на Пловдив
139 години от Oсвобождението на Пловдив