Правосъдният министър Цецка Цачева подаде оставка заради купеното от нея жилище в столичния квартал "Изток". Премиерът Бойко Борисов е приел оставката. По-късно, по настояване на Борисов, от своя пост се оттегли и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Надежда Василева проследи днешното развитие по казуса.

Правосъдният министър Цецка Цачева сама реши да се оттегли от властта. Тя заяви, че е била готова да направи това още вчера, но е изчакала завръщането на премиера Борисов от Брюксел. Оставка днес подаде и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, но по настояване на премиера. Разследва се и покупката на апартамента на Цветан Цветанов.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Оставката е личен акт. Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази вече предизборна кампания, нито пък на МС, на правителството като цяло, поради което считам, че решението ми е правилно, а то е споделено и от министър-председателя. Натиск категорично не е имало от страна на премиера, отношенията ни са коректни.

Тази сутрин Цачева разказала за пореден път и на Борисов как е сключила сделката.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Това, което той ми каза днес, след като му обясних за какво става дума е, че подкрепя моето предложение аз да подам оставка.

Цачева не смята, че оставката й е прибързана, въпреки че според нея няма нарушения при покупката на апартамента. Преди дни тя обясни, че той е придобит "на зелено", преди акт 16 и затова цената е по-ниска. Както и че сумите са платени по банков път и че е продала личния си апартамент в Плевен.

Цецка Цачева - министър на правосъдието в оставка: Нямам никакви притеснения за извършени престъпления, тъй като, повтарям, не съм в никакви връзки с фирмата продавач, нито пък може да се говори за злоупотреба с власт. Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на антикорупционната комисия и на ВКП, не е редно да изпълнявам функциите на министър на правосъдието.

Докато оставката бъде гласувана в парламента, Цецка Цачева е поискала да излезе в отпуск.

Премиерът Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Премиерът Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

И заместник-министърът Ваня Колева подава оставка

И заместник-министърът Ваня Колева подава оставка

Ваня Колева подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта. Колева напуска поста по искане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от спортно...