НОВИНИ

До момента няма данни инцидентът с Ми-17 да е причинен от човешка грешка

Започват две паралелни разследвания на трагичния инцидент, при който двама военни пилоти загинаха, след като хеликоптер Ми-17 падна на летище Пловдив. По случая работят от отдел Авиационна безопасност и Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. Загиналите са командирът на полета капитан Пламен Пантелеев и помощникът му капитан Стоян Неделчев. Бордният техник Алексей Каменов е с наранявания, но без опасност за живота. С последна информация за разследването - вижте прякото включване на Деница Торньова от Пловдив.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
12:11, 12.06.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Повторен оглед се извършва днес на местопроизшествието до пистата на гражданското летище Пловдив, където вчера се разби военният хеликоптер Ми-17. На място са военни технически експерти и разследващи. Очаква се назначаването на сериозен брой експертизи, както и разпити на свидетели. Настъпила внезапна авария е все още водещата версия в разследването.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Към настоящия момент продължават действията по разследванията, ръководени от Военно - окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място, извършваха огледа на местопроизшествие. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на извършване на летателно-учебното занятие.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: И двамата са опитни пилоти. Единият с по 600 часа летателни другият с близо 500 летателни часа.

До момента е установено, че военният хеликоптер от авиобаза Крумово е извършвал тренировъчен планов полет.

Бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24 авиобаза Крумово: На височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция дори да съобщи. Вертолетът по данни на очевидци се е завъртял на 180 градуса с последващо падане и на мене ми е трудно да преживеем такава загуба.

Двамата загинали пилоти са служили в авиобазата повече от 10 години. През деня хеликоптерът е изпълнил 4 курса с различни екипажи. По случая се водят две паралелни разследвания, съобщиха от Военна полиция.

Бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция": Срокът за разследване на такава авиокатастрофа е 30 работни дни по наредба Н 2, ако не се налагат назначаване на допълнителни експертизи като тук трябва да правим разлика между разследването, което води военноокръжната прокуратура и разследването, което води отдел Авиационна безопасност. Разследване с авиационни средства.

От днес полетите от авиобаза Крумово са спрени, докато тече разследването.

;

Рано сутринта започна повторният оглед на мястото на инцидента. Вертолет Ми-17 се разби буквално на метри от пистата на гражданското летище в Пловдив. Експертите ще останат на мястото през целия ден. Оглежда се детайлно всяка една останала част от вертолета. До момента няма данни тежкия инцидент да е причинен от човешка грешка. Това съобщи за БНТ ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив полковник Димо Бъчваров. Образувано е досъдебно производство при условията на неотложност.

По заповед на министър Каракачанов в разследването се включва и специализирана структура на военната полиция. Работи се по всички възможни версии. Очаква се разследването да приключи до 30 дни. Към момента най-тиражираната причина за тежкия инцидент е именно техническа неизправност. Въпреки че вертолетът е минал пълен ремонт само преди две години в завод "ТЕРЕМ - Летец" София. Имал е 600 летателни часа. След този ремонт до момента на инцидента е изминал почти половината от тях. По ирония на съдбата именно този вертолет предвождаше военният парад на 6 май.

Ето и обобщение на трагичния инцидент:


;

Стабилно остава състоянието на бордния техник Алексей Каменов. Малко след полунощ той беше транспортиран във ВМА - София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Риска от политическите решения го носят военните
Румен Радев: Риска от политическите решения го носят военните
Художник изрисува ликовете на Левски и Ботев върху стена в село Черниче
Художник изрисува ликовете на Левски и Ботев върху стена в село Черниче