Парламентарен вот в Испания. За първи път от десетилетия към властта са се устремили повече от две партии. Дебютантите в национален мащаб са Подемос - политическа формация срещу мерките за икономии и либералната партия Гражданите. Те оспорват доминацията на управляващата Народна партия и на Социалистите. Вотът приключва в 19 ч. по Гринуич, когато се очакват и първите прогнозни резултати, а окончателните - след два дни.

© БТА

Анкетите очертават малка преднина на управляващата Народна партия, но и силно представяне на новите играчи. Почти сигурно е, че няма да има еднопартийно мнозинство. Икономиката, обвиненията в корупция и сепаратистките тенденции в Каталония доминираха в кампанията. Антикапиталистическата формация Подемос е близка до гръцката СИРИЗА. Нейният 37-годишен лидер Пабло Иглесиас твърди, че Германия и МВФ разрушават европейския политически проект.

Пабло Иглесиас, лидер на Подемос: Днес е исторически изборен ден. От тази вечер историята на страната ни може да се промени.

Подемос обвинява системата, ние обвиняваме хората, които я корумпираха, изтъква 36-годишният лидер на другият дебютант - либералите от "Гражданите".

Алберт Ривера, лидер на "Гражданите": Сигурен съм, че днес вълнението ще е по-силно от страха и надеждата ще е по-силна от примирението.

Непопулярните реформи на премиера Рахой се отплатиха с връщане към икономически растеж, но безработицата остава 21% - втората най-висока в Евросъюза след Гърция.