НОВИНИ

Две седмици безводие в квартал на Генерал Тошево

Повече от 15 дни продължава безводието в квартал на град Генерал Тошево. Над 300 жители останаха без вода след като във водопреносната система попаднаха пестициди. От водното дружество прочистват системата, но все още няма окончателни резултати, че водата е безопасна за хората.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 11.05.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Вода се доставя в квартала с две водоноски. Но тя е само за битови нужди.

Варвара Иванова: Няма вода и е много лошо. Нито можем да се изкъпем, нито можем да се измием и това е. Чакаме всеки момент да дойде водата. И кога ще дойде, не се знае.
Татяна Николова: Вече сме на границата, така че желателно е в най-скоро време наистина институциите, които са отговорни за нашето състояние, да си свършат работата.

От здравната инспекция са категорични, че докато ВиК не докаже с лабораторни анализи, че водата отговаря на всички изисквания, няма да разреши тя да бъде пусната. Тъй като пестицидите, за които имат информация, че са попаднали в мрежата, са опасни за здравето.

д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ Добрич: ВиК са изследвали доста други продукти за растителна защита в предходните протоколи. За съжаление това не е достатъчно, тъй като информацията е за три определени продукта за растителна защита, които имат изключително разностранно действие върху човешкото здраве.

От ВиК казаха, че след замърсяването водопреносната система в квартала е промита 30 пъти. Изпращани са и проби за лабораторен анализ.

Павел Павлов - главен инженер във ВиК-Добрич: Изследвани са 17 вида пестициди, плюс химия и общо взето е доказано, че водата е годна за питейни нужди. Но тъй като при установяване на проблема са открити туби, празни, от препарати, в които има активни вещества, които все още в България лаборатория не може да ги изследва и чакаме резултата, за да можем да отхвърлим всякакво съмнение за качеството на водата.

Кога ще бъде възстановено водоподаването, никой не може да каже. А хората от квартала се заканват, ако безводието продължи, да блокират пътя от Генерал Тошево към границата с Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе обсъдиха проблемите в текстилния и кожарския бранш
В Русе обсъдиха проблемите в текстилния и кожарския бранш
Търговските преговори между САЩ и Китай ще продължат
Търговските преговори между САЩ и Китай ще продължат