Две социологически агенции представиха днес последните си изследвания на електоралните нагласи преди Евроизборите. И „Тренд“, и „Маркет линкс“ прогнозират лека преднина за управляващата партия ГЕРБ. Изследването на „Тренд“ е проведено от 11 до 17 май сред 1007 пълнолетни българи и е финансирано от вестник "24 часа", а на „Маркет линкс“ - от 11 до 19 май сред 1024 души и е съфинансирано от bTV.

„Тренд“

Според изследването на „Тренд“, ГЕРБ се стабилизира и частично възстановява подкрепата след скандалите с апартаментите.

31,5% от избирателите заявяват, че ще гласуват за управляващата партия на евроизборите. Следва „БСП за България“ с подкрепа от 30,4%. ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%, ВМРО остава четвърта - точно на ръба да изпрати евродепутат- с 5,8% подкрепа. Следва „Воля“, която покачва своя резултат до 4,8% от гласуващите. Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст и според „Тренд“ остава с 4,2% подкрепа и малки шансове да изпрати еввордепутат.

От преференциите ще се възползват 30% от избирателите, показва още изследването, от тях няма да се възползват 39%.

„Маркет линкс“

Според „Маркет линкс“ четири партии ще изпратят представители в Европарламента. Като победител се очертава ГЕРБ с 29,6% подкрепа, следват „БСП за България“ - с 27,5%, ДПС - с 6,9% и ВМРО- БНД с 5,7%. „Демократична България“ е с 4,7% подкрепа от избирателите. Шеста остава „Воля“ с 2,9%.

Изследването показва още, че на изборите ще гласуват 42% от избирателите, по- скоро ще гласуват - 24%, колебаят се - 16%, по- скоро няма да гласуват - 6% - и няма да гласуват 13%.