Военните взеха властта в Судан. Предстои двугодишен преходен период, който ще завърши с избори, съобщи министърът на отбраната. Това става след месеци на масови протести срещу президента Омар ал Башир, чийто диктаторски режим продължи близо 30 години.

Безкръвният военен преврат в Судан започна с влизане на военни машини в района, където е резиденцията на президента в столицата Хартум.

Пред Министерството на отбраната демонстранти скандираха "Той падна, ние победихме". Президентът е отведен "на сигурно място", съобщи военният министър по държавната телевизия.

Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, министър на отбраната на Судан: Обявявам, в качеството си на министър на отбраната и глава на Върховния съвет за сигурност, падането на този режим и задържането на неговия лидер.

От днес е в сила тримесечно извънредно положение и конституцията се суспендира. Затварят се въздушното пространство - за 24 часа, и границите на страната - до второ нареждане.

Самият Ал Башир дойде на власт с преврат през 1989 г. Международното правосъдие го обвинява във военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Дарфур.

Но радостта от свалянето на президента се обърна в гняв, когато стана ясно, че Судан ще се управлява от военен съвет. Организаторите на протестите призоваха те да продължат.

Преврат в Судан - армията свали президента и поема властта

Преврат в Судан - армията свали президента и поема властта

Суданската армия свали президента Омар ал Башир и поема властта за двугодишен преходен период до провеждане на избори. Въвежда се и извънредно положен...