От днес Манфред Вебер, който е зам.-председател на баварския Християн-социален съюз, вече формално е и кандидат на Християн-демократичния съюз в Германия. Така, след кавгите през миналата година, двете посестрими консервативни партии във Федералната република, вече демонстрират единство преди важния евровот през месец май.

След бурна година за германските християн-демократи е време за съдържателен работен старт. Новият председател Анегрет Крамп-Каренбауер започва с план да се прегледат всички решения, които се отнасят до миграцията от 2015 г. насам. Това предстои през февруари. За важния евровот през май беше представен общият водач на листата. Манфред Вебер настоя за подсилване на европейския глас по света, като правилото за единодушие, по външнополитически въпроси, да се замени с мнозинство.

Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП и водач на листата на германските консерватори: Ние, германските консерватори, влизаме в тази изборна година с основното послание, че обещаваме стабилност и сигурност, че ще превърнем икономическия гигант, какъвто е Европа днес, в политически.
Германските консерватори обсъждат програмата за евроизборите

Германските консерватори обсъждат програмата за евроизборите

Германските консерватори, под ръководството на новия си лидер - Анегрет Крамп-Каренбауер, провеждат заседание в Потсдам, където очертават програмата з...

Двете посестрими партии готвят и обща предизборна програма. Три от точките в нея, станаха известни днес - Турция не може да стане на член на общността, Европа трябва да инвестира и да подсили вътрешния пазар, за да е подготвена при евентуални конюнктурни трудности. С поглед към утрешното гласуване за Брекзит във Великобритания, новият председател на консерваторите вдъхна увереност.

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на ХДС: Дори и да се стигне до неорганизирано излизане или твърд Брекзит, все пак имаме известно време до март, когато трябва да стане това. Разбира се, отново на национално и европейско равнище ще обсъдим възможностите за действие.

Евровотът през май ще бъде важен тест за ефективността на новия председател. Освен тях в Германия предстоят и регионални избори в четири провинции.

© БТА
Германските консервативни партии се помириха след месеци напрежение

Германските консервативни партии се помириха след месеци напрежение

Продължилият с месеци разрив между германския десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) и по-консервативната им присъдружна партия в Бавария,...