НОВИНИ

Движение "България на гражданите" остава във властта

Това решиха днес от партията, след като вчера от ДСБ окончателно обявиха, че остават в опозиция, но здравният министър Петър Москов ще продължи да бъде част от кабинета. Утре целият Реформаторски блок трябва да излезе с обща позиция за действие след създалата се ситуация с орязаните конституционни промени и оставката на Христо Иванов. От партията на Кунева предлагат на останалите формации от Реформаторския блок да подпишат декларация за подкрепа на правителството с ясни приоритети за следващите 6 месеца - антикорупционно законодателство, промени в Закона за съдебната власт, наказателния кодекс и процесуалните закони, здравеопазването и енергетиката.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:24, 14.12.2015
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

За партията на Меглена Кунева участието във властта е първостепенен въпрос на общата политика на реформаторите.

Меглена Кунева - председател на ДБГ: ДБГ разглежда участието на Реформаторския блок в управлението на страната като гаранция за стабилност на институциите и неизбежност на реформите. Правото да предложат министър на правосъдието принадлежи на ГЕРБ, ние ще участваме в разговора с човека, който ще предложат, ще кажем какво очакваме.
Даниел Вълчев - ДБГ: Ако идеята е дали очаквате от ДБГ пореден маймунджулък както други - в смисъл ние да не участваме, пък някой да ни предложи, не, не очаквайте такива неща.

Според ДБГ депутатите, които подпишат тяхната декларация за подкрепа на кабинета, ще покажат, че стоят зад правителството. От партията на Кунева бяха ясни в коментара си за действията на ДСБ, които минаха в опозиция, но пък здравният министър остана във властта.

Меглена Кунева - председател на ДБГ: Ако искаш да си в опозиция, си в опозиция, без нюанси.
Даниел Вълчев: На призива на г-жа Кунева, че трябва да бъдем по-толерантни към особеностите на българския политически живот, нека никога не забравяме, че природата е създала такова същество като птицечовката.

От ДБГ оцениха високо работата на Петър Москов.

Найден Зеленогорски - ДБГ: Той има ясна стратегия какво трябва да се направи в системата на здравеопазването, прави го успешно и според мен най-разумното нещо е да продължи да го прави. Силно се надявам, че така ще постъпят всички наши министри.

Кунева посочи, че ДБГ не са искали да наливат масло в огъня и затова не са излезли с рязка позиция в агресивна посока, защото от това блокът няма да спечели.

Меглена Кунева - председател на ДБГ: Блокът е лишен отдавна от своите нормални формати за вземане на решение, това е факт, откакто миналата година г-н Кънев каза, че не иска да е повече говорител, тази лавина започна да се стоварва често върху нас. Аз не искам да говоря за единството на блока, искам да го постигна.

ДБГ се надяват, че през следващите месеци реформите ще се случват, което ще осмисли участието на реформаторите във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранният съвет обсъди отпуските и парите за майчинство
Тристранният съвет обсъди отпуските и парите за майчинство
Срещата Путин - Ердоган е отменена
Срещата Путин - Ердоган е отменена