Размирни сцени във Франция съпътстваха демонстрациите на "жълтите жилетки" точно една година след първия протест, който даде начало на това движение, непримиримо със социалната система. Въпреки максималните мерки полицията в Париж с часове не можа да овладее безредиците.

Сцените на насилие завладяха площад "Италия" в Париж още преди планираната демонстрация на "жълтите жилетки". Крайни активисти с черни дрехи и качулки превзеха площада, като чупиха витрини, нападаха магазини и банки, палеха автомобили. Следобед префектът на Париж забрани митинга и нареди евакуирането на демонстрантите и задържането на насилниците. Досега са арестувани над 60 души, извършени са хиляди проверки. Инциденти е имало и на митингите в Лион, Тулуза, Нант. "Жълтите жилетки" бяха планирали над 200 акции из страната за днешната си първа годишнина.

Въпреки че повечето се разграничават от насилието, протестиращите нямат намерение да се оттеглят.

Бадиа Бенжелун, демонстрант в Париж: За една година не постигнахме почти нищо, така че сменяме тактиката. Седмичните демонстрации означават, че още сме тук, но това не е достатъчно, така че ни трябва друго. Разчитаме на стачката на 5 декември, всички заедно - хората от профсъюзите и тези извън тях, така че накрая да получим това, което искаме.

Полицията вече не съобщава числото на демонстрантите. Днес те не бяха много, но властите се безпокоят че предстоящата стачка през декември може да прелее в по-широка протестна вълна.