Заради честванията на Националния празник 3 март на връх Шипка ттранзитното движение през Шипченския проход ще бъде пренасочено към Прохода на Републиката, съобщава Агенцията за пътна инфраструктура.

От 22 часа на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка - Казанлък.

ѝтранзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“.

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

Желаещите да участват в тържествата могат да стигнат от Габрово и от Казанлък до връх Шипка, като ще бъде организирано еднопосочно придвижване от 5:30 ч. до 13 ч. и в обратната посока от 13 ч. до 18 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово.