НОВИНИ

Двоен стандарт в храните на пазара в Западна и Източна Европа

Двоен стандарт в храните у нас и в Западна Европа. Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския и западноевропейския пазар - показва сравнителният анализ между продуктите, направен през последния месец. Това съобщи пред БНТ заместник- директорът на Българската агенция по безопасност на храните Тодорка Янковска. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни, които са с различно съдържание, но се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Сериозни разлики има в състава на шоколадите. Такива обаче не са открити при месните продукти. От Агенцията напомнят, че разминаването в съдържанието не прави продуктите опасни за здравето ни, а и разликите са описани в етикетите.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:13, 28.06.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В рамките на месец експертите сравняваха няколко групи продукти - от пазара в Западна Европа и от този в България: шоколад, месни и млечни продукти, газирани напитки, сокове и детски храни. Резултатите от него сочат, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание.

Доц. Тодорка Янковска-Стефанова - зам.-изпълнителен директор на БАБХ: Тези 7 продукта са от групата на газираните напитки и плодовите сокове, в групата на детските храни, в млечните продукти - маргарина и в шоколадови десерти...

Изследването при сиренето, което е сред любимите храни на българина, въпреки че е от една и съща марка сочи, че продуктът има различен вкус и вид.

В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.

В енергийните напитки пък има по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.

При натуралните плодови сокове в Западна Европа сокът действително е 100%, а на нашия пазар - 97 на сто.

Доц. Тодорка Янковска-Стефанова - зам.- изпълнителен директор на БАБХ: Категорично обаче, различията нямат отрицателно въздействие върху нашето здраве.

Земеделския министър Румен Порожанов, заяви, че проучването за двойния стандарт при храните ще бъде внесено от словашкия министър на земеделието на следващото заседание на съвета на министрите на 16 юли.

Днес Порожанов информира Министерски съвет за резултатите от проучването. То, според министъра, вади наяве и други разлики които са обезпокоителни. 16 от 30 продукта се продават у нас на доста по-високи цени, които не може да се обяснят с разходи по логистиката. Ценовите разлики в храните ще бъдат представени на вниманието на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.

Румен Порожанов, министър на земеделието, горите и храните: Ценовият анализ, разбира се той е доста първичен. Той е анализ на покупната стойност, при която ние сме закупили определените продукти в съответните вериги в Австрия и Германия и същите цени в България. От тези 30 продукта, за 16 от тях има значително по-високи цени, които са в България. Най-фрапантни са два вида детски пюрета, при които за единия е около 90 процента по-висока цена, другият е над 100% - 107. По-високи цени, в рамките на диапазона между 20 и 50% наблюдаваме и при млечните продукти и определени сирена.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В опит да бъде разрешена дипломатическата криза в Персийския залив
В опит да бъде разрешена дипломатическата криза в Персийския залив
Алекс от Русе получи подкрепа от Фонда за лечение на деца
Алекс от Русе получи подкрепа от Фонда за лечение на деца