Жители на Сопот излязоха на спонтанен протест заради нерегламентирано сметище в частен имот в центъра на града. Те се оплакаха, че боклуците често падали в дворовете им и на улицата. Хората алармираха, че градът се намира пред екологична катастрофа и може да пламне епидемия.

Сопот

Жителите на Сопот посочиха, че многократно са виждали собствениците - майка и син, да носят всякакъв вид отпадъци и ги да трупат в двора на къщата. Вече 20 години проблемът не е решен:

Вела Несторова: Виждаме плъхове, белки, мишки, постоянно прехвърлят тук, търчат...
Николина Пулева: Просто ние трябва да се махаме, долу всичко гние, на вратите бяха поникнали ей такива гъби от влагата. Това всичко слиза в темела, което изгние... като се стопли всичко, тука е смрад, страшно е...
Станислава Делидимова: Това е екобомба за всички нас и се получава така, че двама клошари въртят на пръст абсолютно всички цялата държава.

От РИОСВ-Пловдив отговориха, че сигналът е препратен по компетентност на кмета на община Сопот, тъй като случаят не е от компетенцията на екоинспекцията. Местните обвиниха институциите и местната власт, че досега не са предприети необходимите мерки за решаване на проблема. Заместник-кметът на Сопот посочи, че проблемът не е само в правомощията на общината.

Николай Новаков - заместник-кмет на община Сопот: Аз разбирам вашите тегоби, сигналите са ви препратени към тези, които трябва да кажат дали тука има воня, миризма, най-вероятно е така, но общината не е компетентния орган.

Освен тази къща в града, майката и синът имат вила в покрайните на града, където се прибират да пренощуват. Те не бяха открити за коментар. Там около тяхната вила се натъкнахме на огромно нерегламентирано сметище, което се разпростира на площ около 5 декара.

Станислава Делидимова: Там става въпрос за огромна площ отпадни вещества, разложени материали от всякакъв произход, трябва да се види, да се вземат мерки, защото това е екологична катастрофа.

Преди около две седмици на тел.112 е бил подаден сигнал за наличие на боеприпаси или части от тях в частния имот в града. От Районна прокуратура-Карлово посочиха, че сигналът е бил отработен, проверката е приключила и нямат данни за наличие на взривоопасни вещества. Прокуратурата ще изпрати предписание на общината да предприеми действия по изпълнение на задълженията си по почистване.