НОВИНИ

Отново установиха разминаване в качеството на храните у нас и в Европа

Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар. В близо една четвърт от изследваните храни е установена разлика - сред тях са мляко за малки деца, безалкохолни напитки, шоколадови продукти. Сравнявани са аналогични продукти от Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:04, 23.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Ядем по-некачествени и често по-скъпи храни в сравнение с тези на западноевропейския пазар. Този път бяха изследвани и продукти от Чехия - страна, която също се оплаква от различните стандарти при храните.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: За съжаление има разлика и между чешкия пазар и българския пазар в аналогичните стоки.

При една трета от тестваните продукти има разлика в етикетите по отношение на хранителната стойност и състава. Най-съществени са различията при млякото за малки деца. Това, което се продава у нас има по-високо съдържание на растителни мазнини за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Така то е с по-малко микроелементи и витамини, но пък цената му е сходна с тази в Италия.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Освен в качеството, отново имаме и малко по-висока цена на някои продукти. Особено за детски храни не би следвало да се допуска подобно увеличение.
;

При един от шоколадите се установява по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка - по-малко лешници.

При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка в Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания - фруктозо-глюкозен сироп.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Там сме направили съпоставка на седем държави на тази напитка, така че плодовият сок е най-малко в България, което определено влияе на вкусовите качества.

За да се премахне двойния стандарт, вече се обсъждат промени в европейските директиви. Според министър Порожанов новите текстове трябва да се приемат до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпускат контролирано язовир Искър
Изпускат контролирано язовир "Искър"
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста началника на полицията в Раковски
Окръжният съд в Пловдив остави в ареста началника на полицията в Раковски