НОВИНИ

Двойно по-скъпи боровинки тази година

Цената на боровинките в Югозападна България тази година е двойно по-висока в сравнение с миналата. Причината е, че плодовете почти не се срещат в планините това лято. Въпреки че сега е сезонът за беритбата им, боровинките са рядкост на пазарите в Благоевград, а килограм струва между 10 и 12 лева.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
07:41, 08.09.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Сали е сред малкото търговци, които продават боровинки на пазара в Благоевград. Той казва, че тази година в Родопите от плодовете изобщо няма, защото падналата през пролетта слана ги е унищожила, а в Рила и в Пирин се срещат само на 2200 метра надморска височина.

Сали - търговец: 3 часа ходиш преход в едната посока, 3 обратно - 6. Миналата година един човек набираше 20 килограма. Сега не може да набере и 5.

Заради слабото предлагане, цената на боровинките е доста завишена. Миналата година килограм се е продавал за около 5 лева, а тази - между 10 и 12 лева. Въпреки високата цена, търсенето остава голямо, а хората ги купуват предимно за да направят сладко или конфитюр.

- Скъпи са, ама по малко взимаме - по 1-2 килограма. - От тия 2 килограма колко бурканчета може да изкарате? - 6 бурканчета.

По думите на търговците, боровинки от Рила и Пирин ще могат да се намерят на пазара в Благоевград само до края на седмицата. Ягодите са другият предпочитан плод за сладко по това време на годината, но и те се срещат рядко. Цената им обаче е доста по-ниска в сравнение с тази на боровинките - 4 лева за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози откриха некропола на богатите в средновековния град Вратица
Археолози откриха некропола на богатите в средновековния град Вратица
Изложба Светът рисува Хавел в Прага
Изложба "Светът рисува Хавел" в Прага