НОВИНИ

Двойно са се увеличили битовите пожари във Варна и областта

С настъпването на есенно-зимния сезон двойно са се увеличили пожарите във Варна и областта. Най-честата причината за това е неправилната употреба на отоплителните уреди и на газовите бутилки. От началото на годината досега огнеборците във Варна са гасили близо 3800 пожара.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Малева, Н. Чавдаров
17:10, 20.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Жертвите на пожари във Варненска област през тази година са осем. Сред тях е и 83-годишен мъж от село Засмяни, който загина тази нощ, след като пожар е избухнал в дома му.

Комисар Тихомир Тотев – директор на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна: “Първоначалната причината според нас е печка на твърдо гориво, от която по някаква причина са паднали въглени на пода и оттам се е възпламенила къщата.”

Най-честите причини за възникване на пожари през зимните месеца са непочистени комини, както и неправилна употреба на отоплителни уреди.

Комисар Тихомир Тотев – директор на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна: “Да внимават как разполагат печките, не само на твърдо гориво, но и електрическите. Те трябва да са на минимум 80 см от горивни материали, облицовки и ламперии. Трябва да не се оставят без наблюдение и да няма малки деца в близост до тях.”

Огнеборците казват, че е важно при избухване на пожар да се запази самообладание и да се реагира разумно.

СНХ: комисар Тихомир Тотев – директор на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението" - Варна: „Действително при пожар димът се вдига нагоре и при някой случаи е по-добре да не се предприема евакуация извън сградата”

Много хора ще посрещнат новата година в ресторанти и хотели. При пожар на такива места е важно да се следват схемите за евакуация, посочени на табелите на всеки етаж, за да може по най-бързия начин да се излезе навън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов отново с критики към коалиционните си партньори от ГЕРБ
Валери Симеонов отново с критики към коалиционните си партньори от ГЕРБ
Съдът на ЕС реши: Юбер е транспортна компания, а не дигитална услуга
Съдът на ЕС реши: Юбер е транспортна компания, а не дигитална услуга