НОВИНИ

Двойно завишение на цианиди при първите проби на водата в реките край Лъки

Двойно завишение на максимално допустимите концентрации на цианиди са открити при първите проби, взети от реките Юговска и Чепеларска, след аварията в обогатителната фабрика в град Лъки. Вторите проби на водата не са установили замърсяване. Предстои да бъдат обявени анализите за евентуално наличие на тежки метали след изпускането на хвост в река Юговска.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
14:29, 13.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Замърсяването на реките при аварията на хвостопровода край Лъки във вторник е продължило около час. Взетите същия ден проби от осем пункта са показали отклонение от нормите.

Марин Маринов, експерт в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив: От първия ден се наблюдава превишение за цианиди, от устието на река Юговска до пункта, който е след Асеновград, като най-високата стойност е два пъти над стандарта, при село Бачково -10 микрограма.

При пробите, взети от реките в сряда, не са налични концентрации на цианиди. От ВиК-Пловдив са изследвали питейната вода в помпена станция „Чая“. Проверени са и двата сондажа, които захранват селата Крумово и Ягодово, взети са проби и от водопроводната мрежа.

Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив: Никъде в тези проби няма наличие на тежки метали или пък другите физикохимични показатели да имат някакви отклонения.

В сила остава предупреждението да не се използват водите на реките Юговска и Чепеларска. От риболовните сдружения апелираха да не се лови риба с цел консумация.

Петър Янев, Риболовно сдружение „Олимпик“: Най-вероятно е опасна за ядене рибата, тъй като всички тези замърсители влизат в нейния организъм, респективно след консумация - в нашия.

Ще се прецени дали първоначално обявената санкция от 10 000 лева за фабриката в Лъки ще бъде завишена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започваме разговори с Лувъра за нови изложби за други исторически периоди
Започваме разговори с Лувъра за нови изложби за други исторически периоди
Работник беше затрупан в тунел „Железница
Работник беше затрупан в тунел „Железница"