Дясната опозиция печели на втория кръг на изборите за сенатори в Чехия, на които бяха заложени една трета от местата в горната камара на парламента, предаде ТАСС.

Чешкият премиер Андрей Бабиш
Чешкият премиер Андрей Бабиш © БТА / АРХИВ

Управляващите партии "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) претърпяха поражение, след като избирателите дадоха най-голяма подкрепа на опозиционните десни движения "Кметове и независими" (СТАН) и Гражданска демократическа партия, основана от бившия президент Вацлав Клаус.

На изборите трябваше да бъде определено кои от 236-те кандидати ще заемат 27-те (от общо 81) открити места в чешкия Сенат. На първия тур на изборите преди седмица бяха избрани само двама десни политици, които успяха да съберат по над 50 на сто от гласовете.

 Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия

Слаба преднина за управляващата партия след парламентарния вот в Чехия

Популистката партия на премиера Андрей Бабиш печели лека преднина пред опозицията в изборите за Сенат (горната камара на парламента) и местни органи н...

По данните на Чешкото статистическо управление след преброяването на 99,91 на сто от гласовете на избирателите Гражданската демократическа партия е абсолютен лидер. 10 нейни представители влизат в горната камара на парламента, с което нейната парламентарна група достига 16 сенатори. Групата на партията СТАН получава петима нови членове. С общо 17 сенатори тя ще се окаже най-голямата в горната камара и ще може да назначи свой представител за председател на Сената.

АНО и ЧСДП спечелиха само по едно сенаторско място и ще разполагат само с 20 места в Сената. Комунистическата партия на Чехия и Моравия не получи нито едно място и за първи път от 1996 г. няма да има свои представители в горната камара на парламента.

Избирателната активност на втория кръг беше 16,49 на сто.