НОВИНИ

Джаз и класика в НДК

"Джазът среща класиката на четири рояла". След успеха на първия си концерт четиримата пианисти - Ангел Заберски, Живко Петров, Иван Янъков и Георги Черкин се събират утре вечер в зала 1 на НДК за коледен бис. Коя е причната музикантите да приемат втората покана за среща и какво ново ще разкрият ни двата жанра разказва Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали Оператор Станислав Ангелов
20:32, 19.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Заинтригувани от успеха на първия концерт, двама класически и двама джазови пианисти ни канят на втора, коледна среща между двата стила.

Иван Янъков, пианист: "Ей тази гледка, с тези четири рояла, много ми липсваше през изминалите няколко месеца и се радвам сега да ги видя отново."

Живко Петров, пианист: "Когато се получиха нещата след първия концерт, се влюбихме един в друг, бих казал. Стана ни много леко и както музиката е ефирна, така и нашето приятелство е такова."

Гершуин, Чайковски, Бах и Дебюси - класика, преляла в свободата на джаза и много джаз в класически вариант ще ни поднесат едни от най-обичаните български пианисти.

Новото в празничната празничната програма ще бъдат специалните аранжименти на популярни коледни песни. Клавирните изпълнения ще допълнят ударните инструменти на Димитър Семов, контрабасът на Борис Таслев и оркестърът на Националното музикалното училище.

Ангел Заберски, пианист: "Ще се опитаме да бъдем готини, най-вече. Музиката отдавна е и визуално изкуство, така че сме подготвили наши закачки."

Георги Черкин, пианист: "Четири рояла - това е една нова ниша, която дори по света все още не е развита като цяло".

Според пианистите пред това съчетание е само хоризонтът, а празничните концерти са задължителни, за да се случи коледната магия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Лавина уби човек в Норвежкия север
​Лавина уби човек в Норвежкия север
Българската Коледа подкрепи детска хирургия в УМБАЛ Св.Георги
Българската Коледа подкрепи детска хирургия в УМБАЛ "Св.Георги"