НОВИНИ

Джебел - символ на партийната битка между ДПС и ДОСТ

Това е единствената община в района, в която кмет е едно от лицата на ДОСТ Бахри Юмер, избран с гласовете на ДПС и преминал към обединението на Местан. Гласуването в Джебел е много показателно за това как се раздели вота в област Кърджали. Кампанията на ДОСТ, която беше най-видима в този район, не успя да постигне влизане в парламента, но сериозно размести политическия пъзел. Още за гласуването в Кърджалийско разказват Тихомир Игнатов, Диана Тодорова и оператора Лъчезар Ораков.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Тихомир Игнатов
20:18, 27.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
Избори 2017

Проливен дъжд и десетки чакащи хора на опашка. Така изглежда РИК Кърджали минути преди полунощ.Първите автобуси дойдоха малко след края на изборния ден. Най-нетърпеливите тичаха с чувалите, за да изпреварят останалите членове на секционни комисии. бързането предизвика скандали и опашки.

- Ама изчакайте, това не е човешко, защо трябва да се бутате, бе. От една страна ме бутат от другата ме бутат, къде да ида.
- Няма никаква организация. Всеки път едно и също на всички избори.
- Притеснявам се. Имам основателни причини. Опашката е огромна.

Някои от хората се опитаха да опазят сухи изборните книжа

- Ще успеете ли да опазите сухи изборните книжа в този дъжд?
- Не ме интересуват изборните книжа. Аз гледам аз да се опазя сух!

На сутринта след вота част от българските изселници, които дойдоха да гласуват в Кърджали, поеха обратно към Турция.
В деня след изборите мъжете на площада в Джебел обсъждат резултатите. Това е единствената община в района, в която кмет е едно от лицата на ДОСТ Бахри Юмер, избран с гласовете на ДПС и преминал към обединението на Местан. След ожесточената битка, тук ДПС взе 600 гласа повече. Часове след вота обаче вече друго е на дневен ред.

- Доволни, недоволни... Ние кога сме били доволни... Нито от едните, нито от другите няма файда да знаете. Кой да дойде на власт, нашто си е все същото - безработица. И друго какво.. нищо.

Яростната битка не подмина и гората край Джебел, която стана известна като "агитационната горичка." Мястото остава непочистено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мажоритарен вот пренареди партийните листи
Мажоритарен вот пренареди партийните листи
Варна след изборите - очаквания и надежди
Варна след изборите - очаквания и надежди