НОВИНИ

Джеймс Матис: "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се държат като рок-групи

Терористичната групировка "Ислямска държава" и екстремистката мрежа "Ал Кайда" се държат като рок-групи - ту се разделят, ту се събират, променят имената си. Това заяви ръководителят на Пентагона Джеймс Матис на изслушване в комисията по външни работи на Сената, посветено на използването на военна сила от САЩ зад граница, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:12, 31.10.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
джеймс матис ислямска държава кайда държат рок групи

"Тези групировки ту се разделят, ту се събират, сменят си имената, направо като рок-групи", каза американският министър на отбраната.

Сенаторите поискаха да разберат от Матис на какви основания той използва разрешението на Конгреса от 2001 г. за използване на военна сила. Въпросът е в това, че този документ разрешава на президента на САЩ да води военни действия срещу "Ал Каида" без да уведомява законодателите. Членовете на комисията изразиха удивление защо Пентагонът се ръководи от даденото разрешение при воденето на бойни действия срещу "Ислямска държава", която е "скъсала всички отношения с "Ал Каида", пояснява агенцията.

Според Матис терористите се стараят да използват американските закони против самите САЩ.

Той посочи, че става дума за свързани помежду си групи. По думите му САЩ воюват с групировки, които очевидно се ръководят от едни и същи хора, намират се в един и същ район, и имат сходни идеологически принципи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През ноември ни очакват 15-20 градуса максимални температури
През ноември ни очакват 15-20 градуса максимални температури
Да се маскираш като Космос на Хелоуин
Да се маскираш като Космос на Хелоуин