НОВИНИ

Джихадисти убиха 24 души в протестантска църква в Буркина Фасо

Въоръжени лица убиха 24 души и раниха 18 при нападение срещу протестантска църква в село в северна Буркина Фасо, съобщиха властите в понеделник.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:05, 17.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света
джихадисти убиха души протестантска църква буркина фасо

Група "въоръжени терористи" нахлули в село Панси, в провинция Яга, "и нападнаха мирното местно население, след като ги идентифицираха и отделиха от нерезиденти", каза полковник Салфо Каборе в изявление, изпратено до АФП.

Нападението било извършено в неделя по време на седмична служба, заявиха служители по сигурността. Сред убитите при нападението е бил и пасторът.

Жител на близкия град Себа каза, че селяните от Панси избягали там в търсене на безопасност.

Една от най-бедните страни в света, Буркина Фасо е на първа линия на въстанието на джихадистите, напредващо в Сахел. От 2015 г. насам в тази страна са убити около 750 души, а около 600 000 души са избягали от домовете си.

Християните и църквите са станали чести мишени в северната част на страната. На 10 февруари заподозрени джихадисти в Себа заловиха седем души в дома на пастор. Три дни по-късно бяха намерени пет трупа, включително на пастора.

Според данни на ООН джихадистките атаки в Буркина Фасо и съседните Мали и Нигер са погубили близо 4000 души миналата година. Въоръжените сили на тези държави са слаби, имат проблеми с лошо оборудване и липса на обучение и финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа при Севлиево затруднява движението по пътя В. Търново-София
Катастрофа при Севлиево затруднява движението по пътя В. Търново-София
Взимат трета проба за тежки метали от водите на реките Юговска и Чепеларска
Взимат трета проба за тежки метали от водите на реките Юговска и Чепеларска