Местният лидер на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Египет предупреди мюсюлманите в страната да стоят настрана от събирания на християни, както и от правителствени, военни и полицейски обекти, защото ИД щяла да продължи нападенията си срещу "легитимни цели", предаде Ройтерс.

© Архив - БТА

Агенцията припомня, че през миналия месец атентатори самоубийци на ИД се взривиха в две християнски черкви в Александрия и Танта, убивайки най-малко 45 души. Това бяха едни от най-кървавите атаки в страната от доста години.

Името на джихадисткия лидер, отправил заканата в интервю за седмичния вестник "Ал Наба" - издание на ИД, не се съобщава.

Ислямските радикали все по-често вземат на прицел религиозните малцинства в Египет, отправяйки нагло предизвикателство към президента Абдел Фатах ас Сиси, който обеща да защитава християните и другите малцинства от екстремистите. ИД вече обръща поглед към цели извън своята база на полуостров Синай, подлагайки на допълнителен натиск правителството и създавайки сериозни главоболия на силите за сигурност, посочва Ройтерс.