В иракския град Мосул терористите от "Ислямска държава" са напълно обкръжени и рано или късно всички ще бъдат избити. Това заяви специалният американски пратеник Брет Макгърк. Всички пътища за отстъпление са отрязани, лидерът на групировката обаче отдавна вече не е там.

© БТА / Архив

Джихадистите са напълно обкръжени в няколко квартала от западната страна на река Тигър в Мосул. Специалният пратеник на американския президент в ръководството на антитерористичната коалиция - Брет Макгърк, обяви, че иракските спецчасти са превзели и последната пътна артерия, по която бойците от групировката са могли да се оттеглят в посока северозапад от Мосул.

Брет Макгърк, специален пратеник на президента на САЩ: "Бойците, които са останали в Мосул, ще умрат там, защото са в капан. Твърдо сме решени не само да ги победим в Мосул, но и да не допуснем да избягат".

Макгърк беше приет във военното министерство в Багдад, според което правителствените сили вече контролират eдна трета от Западен Мосул. Толкова са успели да отвоюват от "Ислямска държава" за 3 седмици. Източната част на втория по големина иракски град беше освободена в края на януари. Операцията там отне 100 дни, но за Западен Мосул от Багдад смятат, че ще е необходимо по-кратко време.

По данни на международните хуманитарни организации около 750 хиляди цивилни остават в последния бастион на "Ислямска държава" в Ирак.

Бежанците от Мосул са близо 200 хиляди, като само от 25 фувраури от там са избягали 68 хиляди души. А обсадените джихадисти, според коалицията, са не повече от 2 хиляди и 500, като лидерът им Абубакър ал Багдади отдавна не е в Мосул.