НОВИНИ

Джихадистите вече комуникират изцяло чрез социалните мрежи

Бойците от терористичната групировка „Ислямска държава”, които действат в Афганистан и Пакистан, напълно се преминали към общуване чрез различни приложения като Telegram за организиране на връзките помежду си и на терористични актове, съобщи в. „Дейли трибюн”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:42, 10.03.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
джихадистите вече комуникират изцяло социалните мрежи

Спец службите на Пакистан, на които се позовава изданието, посочват, че отказът от традиционни телефонни разговори силно затруднява работата по следене и идентификация на ислямистите на територията на страната.

Главното предимство на приложението Telegram е високата степен на поверителност. Всички изпратени по този начин съобщения автоматично се изтриват след известен период от време.

„В смартфона не се пази информация за това на кого и какво сте изпращали. Това силно затруднява работата на полицията и силовите структури и прави практически невъзможно прихващането на съобщения”, посочва служител на разузнаването.

Пакистанското разузнаване отчита нарастване на активността на ислямистите на територията на страната и в съседен Афганистан. През януари 2015 ръководството на ИД обяви създаването на „емирство Хорасан” – регионална структура, в чиято зона на отговорност влизат Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш. Ръководител на Хорасан стана Хафиз Сайед Хан – бивш полеви командир от движението на пакистанските талибани „Техрик и Талибан Пакистан”.

Много талибански бойци са положили клетва за вярност към ИД.

През ноември 2015 администрацията на САЩ включи „емирство Хорасан” в списъка на забранените терористични организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима руснаци са били на борда на разбилия се в Истанбул хеликоптер
Четирима руснаци са били на борда на разбилия се в Истанбул хеликоптер
Неутрализират повредения резервоар в Девня
Неутрализират повредения резервоар в Девня