НОВИНИ

Джипитата търсят деца без ваксина срещу морбили

Епидемията от морбили в съседна Румъния активира Министерството на здравеопазването да издири неваксинирани деца. Общопрактикуващите лекари ще трябва да проверят пациентите си от 13 месеца до 18 години дали имат задължителните 2 ваксини. В България до този момент няма случай на морбили. Опитът от последната епидемия на дребна шарка преди 9 години показва, че пропуски с ваксините има най-често сред малцинствата. Тогава починалите деца бяха 24.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Анна Андреева
19:58, 14.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

На много места в Румъния стои табелка за карантина. Заболелите от там вече са 3200, починалите са 17. Повечето, разбира се - деца.

Общопрактикуваща лекарка: Повечето случаи на морбили идват от общности, където хората не са ваксинирани.

Морбили или дребната шарка е силно заразна вирусна инфекция и ако епидемията мъчи нашите съседи, вероятността да се прехвърли и тук сред неимунизирани общности, не е за подценяване. Въпреки че имунизационното покритие в България е завидно високо - 95 процента. И единичните вносни случаи на морбили не са предизвиквали взрив на заболяването. Пък и последната епидемия от 2010 година убеди повечето скептици да имунизират децата си. Но не съвсем.

Д-р Радослава Филипова - епидемиолог, МЗ: Има такива пропуски, те подлежат - или не са викани, дали родителите не ги водят или по големите деца просто сами не ходят

Освен пропуски при децата, лекарите ще търсят и неимунизирани майки с малки бебета.

Д-р Радослава Филипова - епидемиолог, МЗ: Рисковете за кърмачетата е когато са родени от майки, които не са преболедували или имунизирани или когато не са кърмени тъй като ваксината се прилага от 13 месечна възраст, до която се смята че майчиния имунитет би ги защитил чрез кърмата

Мерките сега трябва да са по-ефективни заради студеното време. Проблемът с имунизациите на ромските общности е, че пътуват много в търсене на сезонна работа. Но трудовата им миграция все още не е започнала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Илия Илиев, Младен Младенов и Минчо Христов
Избори 2017: Илия Илиев, Младен Младенов и Минчо Христов
В Пловдив таксуват паркирането в синята зона с автомати
В Пловдив таксуват паркирането в синята зона с автомати