Началото на операцията в Сирия съвпадна със знаково посещение в Турция. Вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна в Анкара и се срещна с президента Реджеп Таийп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Срещата е изключително важна особено след неуспешния преврат, който доведе до невиждано през последните години обтягане на отношенията между Съединените щати и Турция.

POKRITIE

© БТА

След метежа на 15 юли Анкара поиска от Вашингтон да екстрадира проповедника Фетхуллах Гюлен, чуха се и остри реплики, че Съединените щати също са замесени в събитията.

Днес Байдън беше разведен и в тази част от Меджлиса, която беше разрушена по време на неуспешния преврат през юли. По думите на американския вицепрезидент, той се чувства виновен, че не е дошъл в Турция по-скоро след преврата.

Що се отнася до екстрадицията от визитата на Джо Байдън няма новина. Турция трябва да бъде търпелива по отношение на Гюлен, работи се по документацията и доказателствата, които се изискват за екстрадицията му, заяви той в Анкара.

Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ: За Гюлен, господин премиер, разбирам емоциланото отношение на правителство и народа на Турция към него. Но ние си сътрудничим, работим с турските власти. Нашите експерти работят с турските си колеги по проверка и оценка на материалите и доказателствата, които трябва да бъдат предоставени на Американския съд и да отговарят на условията на нашето законодателство, за да може Гюлен да бъде екстрадиран.