Джок Полфрийман - австралиецът, осъден за убийство у нас и пуснат предсрочно от затвора - беше освободен от центъра за временно настаняване в Бусманци и ще бъде настанен на външен адрес. Миналият месец той беше освободен 6.5 преди края на 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов.

Малко след 19 часа Джок Полфрийман беше освободен от центъра за временно настаняване в Бусманци. Австралиецът прекара близо месец зад стените на общежитието. На излизане той коментира освобождаването си в присъствието на своя адвокат.

Джок Полфрийман: Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ. Може би много хора смятат, че съм имал защита от Австралия през тези години. Истината е, че за тези 12 години всички, които са ме били защитили, са били българи. Няма никаква опасност да напусна страната нелегално."

Австралиецът увери, че отива при приятели и не изключи вариант да остане в България за постоянно.

Джок Полфрийман: Искам да продължавам да работя като председател на сдружение, да открия офис в София. Да мога да помагам на близки и семейства на затворници в цялата страна. Държавата е лъгала хората, че аз съм в Бусманци, защото нямам паспорт. Имал съм паспорт от първия ден, в който съм излязъл от затвора. Никой от ,,Миграция" не ме е питал.

БНТ: Какво искате да кажете на близките на убитото момче?

"В момента не искам да говоря за тази тема, тук не е място, за да говоря за това".

БНТ: Ще платите ли кръвнината?

"Разбира се."

Малко преди да бъде освободен, адвокатът на Полфрийман заяви, че паспортът му е бил отнет след направен обиск.

В спалното помещение на Полфрийман властите са открили 4 мобилни апарата. Един от тях е бил с камера, което е абсолютно забранено.

От Дирекция ,,Миграция" заявиха, че при проверката австралиецът е счупил телефона с камерата. Пред медиите Полфрийман обясни, че всеки има право на личен живот и не е искал съдържанието му да стане достояние на надзирателите, но отказа да каже по какъв начин се е снабдил с телефоните.

Оттук нататък Полфрийман трябва да се явява всяка седмица в районно управление, докато забраната за напускане на страната отпадне.

Николай Николов - директор на Дирекция "Миграция": "Паспортът е при нас. В закона за чужденците е записано в член 31, че документите на чужденец могат да бъдат временно отнети от клужбите на Дирекция ,,Миграция", когато им е дадена заповед за експулсиране или връщане. Ще се легитимара с копието от заповедта, с която разполага".

До два месеца ВКС трябва да реши дали допуска възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.