НОВИНИ

Призив за мир от Хирошима

Външните министри на страните от Г-7 завършиха срещата си в Хирошима с призив за изграждане на свят без ядрени оръжия. Първите дипломати на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония посетиха Парка на мира в Хирошима и почетоха жертвите от американската атомна бомбардировка през 1945 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
08:03, 11.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Г-7 обединява Съединените щати, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада. Джон Кери се Джон Кери стана първият американски държавен секретар, който посещава мемориала в Хирошима. Той не поднесе извинения за американската атомна бомбардировка през 1945 г.. Но Токио и Вашингтон отбелязаха посещението като специален момент.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Това посещение не е посветено на миналото. То е посветено на настоящето и преди всичко на бъдещето, на силата на отношенията, които изградихме, на приятелството и силата на нашия съюз.

Кери и японският му колега Фумио Кишида подчертаха колко е важно да се работи за мира по света.

Фумио Кишида, външен министър на Япония: Искаме да отправим ясно и силно послание за мир от Хирошима към целия свят.

Вълнуващата атмосфера на мемориала в Хирошима усетиха за първи път и външни министри на Франция и Великобритания - другите ядрени държави в Г-7. Заедно с колегите си те отдадоха почит на 140-те хиляди жертви на американската атомна бомбардировка в края на Втората световна война.

"Всеки трябва да види и усети силата на този мемориал", написа в Джон Кери в книгата за посетители и припомни, че е нужно не само да се прекрати ядрената заплаха, а да се работи за избягване на войните. В декларацията от Хирошима външните министри осъдиха последния ядрен опит на Северна Корея и приканиха да се засили борбата с Ислямска държава. Те потвърдиха ангажимента за изграждане на свят без ядрени оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще строят ли каменна кариера край село Лозен?
Ще строят ли каменна кариера край село Лозен?
Бойко Рановски: ​МВР ще засили контрола по пътищата срещу агресията
Бойко Рановски: ​МВР ще засили контрола по пътищата срещу агресията