Джон Болтън е новият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп. Болтън е бивш посланик на САЩ в ООН. Това ще бъде третият съветник по националната сигурност на Тръмп в рамките на 14 месеца.

© снимка: БТА / АРХИВ

Президентът Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър и ще стане третият му съветник по националната сигурност от встъпването в длъжност преди малко повече от година. С този ход той продължава да изгражда един от най-твърдолинейните екипи по сигурността в Белия дом в съвременната история, пише в. "Ню Йорк таймс".

Назначаването на Болтън, което не изисква утвърждаване от Сената, може да доведе до драматични промени в подхода на правителството към кризите по света. То със сигурност ще обърка подготовката за предложената среща на върха в края на май между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише в. "Вашингтон пост".

Болтън е свиреп ястреб по отношение на Северна Корея, който е заявявал, че само с превантивен удар може да бъде попречено на тази страна да разработи ядрена ракета, с която да нападне САЩ. Болтън, който нарече преговорите с Пхенян загуба на време, смекчи леко възгледите си, след като Тръмп обяви, че ще седне на масата с Ким.

Решението на Тръмп за тази рокада е внезапно, но не неочаквано. То подсказва, че американската външна политика ще възприеме по-конфронтационен подход в момент, когато Тръмп е изправен пред засилващи се предизвикателства. Президентът замени държавния секретар Рекс Тилърсън миналата седмица с директора на ЦРУ Майк Помпейо, който също се е изказвал за смяна на режима в Пхенян и за разваляне на ядреното споразумение с Иран, отбелязва "Ню Йорк таймс".