НОВИНИ

Джон Кери: Двудържавното решение е пътят към мира между Израел и Палестина

Американският държавен секретар Джон Кери заяви днес, че двудържавното решение на израело-палестинския конфликт е единственият път за постигане на справедлив и траен мир между израелците и палестинците.

bnt avatar logo
от БТА
20:33, 28.12.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света
джон кери двудържавното решение пътят мира израел палестина

Кери произнесе реч, в която представи визията на администрацията на Барак Обама за израело-палестинската криза и за намирането на решение от нея. Кери произнесе речта по-малко от месец преди администрацията да предаде властта на Доналд Тръмп и неговата администрация.

Визията бе представена от Кери броени дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция призоваваща за спиране на строителството на израелски селища в окупираните палестински територии. При гласуването САЩ се въздържаха.

По повод тази резолюция Кери заяви, че САЩ са допуснали тя да бъде прокарана в Съвета за сигурност, за да запазят възможността за двудържавно решение на израело-палестинския конфликт.

"САЩ гласуваха в съответствие с нашите американски ценности", каза Кери.
"САЩ не могат да останат верни на ценностите си, ако позволят надеждното двудържавно решение за израело-палестинския конфликт да бъде разрушено пред техните собствени очи", допълни Кери.

Държавният секретар подчерта, че статуквото в Близкия изток води до постоянна окупация. Кери допълни, че САЩ защитават бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава, която живее в мир и сигурност до съседите си.

Държавният секретар подчерта, че краят на израело-палестинския конфликт продължава да е възможен, ако отговорните страни имат волята да действат. Той предупреди, че сега двудържавното решение за мир в Близкия изток е в голяма опасност.

Кери добави, че бъдещата администрация на Тръмп ще е тази, която ще решава каква да бъде американската политика за израелските селища, за Ерусалим и за двудържавното решение.

Той обаче предупреди, че разширяващите се израелски селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим водят до необратима еднодържавна действителност.

Това се случва, въпреки че допитванията показват, че повечето израелци подкрепят създаването на отделна палестинска държава, заяви държавният секретар.

Той добави, че много хора в Израел дори не знаят колко систематичен е станал заселническият процес в последните години, при който десетки хиляди израелци са се преместили насред палестинските територии.

Кери обвини Израел, че е ангажиран в задълбочен проект за присвояване на земи на Западния бряг,

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго
Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго
Отличиха служителите, участвали в спасителната операция в Хитрино
Отличиха служителите, участвали в спасителната операция в Хитрино