НОВИНИ

Джон Кери: Коректни сме в целите си за Сирия

Кризата между Вашингтон и Москва излиза на ново ниво, след като Държавният департамент прекрати контактите с руската страна по отношение на примирието в Сирия. САЩ ще изтеглят военните, които трябваше да участват в създаване на съвместен център за операции в Сирия. В същото време руският президент Путин денонсира ключово споразумение в сферата на ядреното разоръжаване.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:51, 04.10.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Това развитие прозираше от началото на проваленото примирие в Сирия, когато стана ясно, че Вашингтон и Москва имат съществени различия относно целите и ситуацията на терена. В нарастващото напрежение помежду им, САЩ обвиниха Русия, че участва със сирийската авиация в бомбардировките на град Алепо.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: "Русия и сирийският режим знаят какво да направят, за да спазят международните закони и споразумението, което обявиха, че ще изпълняват. Моето правителство е убедено, че сме коректни в целите си за Сирия. Русия е сляпа за факта, че Асад използва оръжия като хлор срещу народа си. Заедно с режима, Русия явно е изоставила дипломацията и търси военна победа върху трупове, бомбардирани болници и страдащи деца".

Днес двамата първи дипломати изрекоха силни взаимни упреци, но увериха, че двете страни продължават да работят за мир в Сирия.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "За жалост от самото начало имаше мнозина, които желаеха да провалят договореностите, включително и в американското правителство. За огромно съжаление вчера те успяха да го постигнат - тези, които са против политическо уреждане на сирийската криза, против изпълнението на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и явно кроят силов сценарий".

Отказът от споразумението за плутония изглежда ответна стъпка на Москва. То предвижда всяка от страните да унищожи по 34 тона обогатен плутоний за военни цели. Изтъква се, че САЩ не изпълняват ангажимента си, което те отхвърлят. Москва посочва, че ще размисли при дадени - трудно изпълними условия, като отмяна на санкциите и свиване на натовския контингент в Източна Европа.

Денонсирането изглежда символичен жест, но показва задълбочаване на кризата между някогашните суперсили в света. Мнозина виждат призрака на Студената война и ново дестабилизиране на световните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители се отказват от тютюна и гледат малини за износ
Производители се отказват от тютюна и гледат малини за износ
Росен Плевнелиев: Гордея се с петте години като президент!
Росен Плевнелиев: Гордея се с петте години като президент!