НОВИНИ

Джон Кери пристигна в Москва

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Москва. Той ще обсъди с руския президент Владимир Путин план за съвместни военни операции срещу терористичните организации в Сирия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 14.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Планът предлага сътрудничество между двете страни на безпрецедентно високо ниво, каквото Русия търси от години. Документът, публикуван във Вашингтон пост, предполага съвместни операции на руските и американските военновъздушни сили в Сирия. И по-конкретно срещу "Ислямска държава" и фронта Ан Нусра, който се сражава предимно срещу правителствената армия на Башар Асад.

До момента координацията на атаките в Сирия се води от 2 места - руската база в Латакия и американската - в Аман. Документът предлага създаването на Съвместна група за изпълнение. След това са предвидени 2 етапа на действие - първият - обмяна на разузнавателни данни и изготвянето на карта, която да покаже къде точно в Сирия действа Фронтът Ан Нусра. Вторият етап предполага координиране на процедурата по разширяването на съвместни операции.

;

Предложенията, представени на 8 страници обаче, са поляризирали силно мнението на експертите по сигурност в Съединените щати. За едни съвместните акции ще прекратят бомбардировките над мирни сирийци, а и са вариант за борба с тероризма, докато други смятат, че това е контрапродуктивна отстъпка, от която Кремъл ще се възползва. Надеждата на Вашингтон пък е, че Москва ще се съгласи да окаже натиск върху режима на Асад и да го принуди да спре с атаките срещу определени групировки, които Съединените щати НЕ смятат за терористични. Не е ясно дали Мосва изобщо ще приеме предложенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските праскови - за Румъния, гръцките - у нас
Българските праскови - за Румъния, гръцките - у нас
Горите в България са нараснали с 300 хил. хектара
Горите в България са нараснали с 300 хил. хектара