Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Великобритания и Европейския съюз да уредят развода си отговорно, в името на глобалните пазари и на гражданите, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Кери каза това в Рим, където се срещна с италианския външен министър Паоло Джентилони. Държавният секретар изтъкна важността на обмисленото сътрудничество във време на икономическа несигурност и страхове за единството на Европа.

"Най-важното е всички ние, като лидери, да работим заедно, за да осигурим възможно най-голяма приемственост, стабилност и сигурност. Отговорните действия в тази ситуация ще помогнат на пазарите да сведат до минимум сътресенията. Има начин да се върви разумно напред, за да защитим общите ни ценности, каза той.

В Рим Кери ще се срещне по-късно днес с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а утре, след втора среща с него, ще посети Брюксел и Лондон, за да обсъди последиците от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

В Брюксел Джон Кери ще разговаря с шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, а в Лондон - британския външен министър Филип Хамънд.