Убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс в кампанията за референдума за членството на Великобритания в ЕС е атака срещу всички привърженици на демокрацията, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

© БТА

Той каза това в Копенхаген, където пристигна днес от Норвегия.

"Присъединявам се към премиера на Дания Ларс Льоке Расмусен и изразявам дълбоката си болка, че млада парламентаристка, която очевидно беше млада жена с голям талант, бе убита при изпълнение на задълженията си в своя избирателен район. Това е нападение срещу всички, за които е важна демокрацията и които вярват в демокрацията", каза Джон Кери.

С премиера и външния министър на Дания държавният секретар обсъди въпроси, свързани със свободната търговия, отбраната и борбата с тероризма, предаде ДПА.

Джон Кери е на обиколка из северни страни, за да се запознае с въздействието на глобалното затопляне в Арктика. Предстои той да отиде в Гренландия, чийто премиер Ким Килсен каза, че визитата е възможност за привличане на американски инвестиции и туристи.

САЩ сега са председател на Арктическия съвет - форум за регионално сътрудничество, в което влизат Канада, Дания - включително Гренландия и Фарьорскит.