Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев разговаряха със заместник-държавния секретар на Съединените щати Джон Съливан.

Във фокуса на разговорите между Борисов и Съливан бяха сигурността, енергетиката и инвестициите. Президентът Радев обсъди със своя гост на "Дондуков" 2 стратегическото партньорство между България и Съединените щати, както и двустранното сътрудничество. Джон Съливан разговаря и с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Премиерът Борисов е запознал Джон Съливан с напредъка по интерконекторната връзка между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта "Белене". Той е уверил заместник-държавния секретар, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и е препотвърдил повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.

Съливан е подчертал, че България е стабилен и предвидим партньор и е предал високата оценка на американския президент Доналд Тръмп за приятелските и партньорски двустранни отношения с България.

Американският заместник-държавен секретар Джон Съливан посети България

Американският заместник-държавен секретар Джон Съливан посети България

Американският заместник- държавен секретар Джон Съливан е на двудневна визита у нас. Утре той ще се срещне с президента, с премиера и с военния минис...

По време на срещата със заместник-държавния секретар президентът Румен Радев е отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на армията ни, в който участват и Съединените щати. Държавният глава е подчертал, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност.

Румен Радев е изразил и интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ. Президентът е посочил също, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа.

Джон Съливан е дал висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността.