Британският министър-председател Борис Джонсън е изпратил писмо до Европейския съюз за отлагане на Брекзит, но без да го подпише. Изпратено е и второ писмо, вече подписано от Джонсън, в което той посочва, че отлагането ще бъде грешка.

Въпреки че Борис Джонсън е категоричен, че няма да има отсрочка за Брекзит, той все пак изпрати писмо с такова искане до Европейския съюз. С една подробност - то е копие на писмото отпреди месец, за което настояваха британските депутати и не е подписано от министър-председателя.

По време на вчерашното историческо заседание на Камарата на общините премиерът на Великобритания Борис Джонсън отново настоя: Най-доброто нещо за нас и за цяла Европа, е да напуснем ЕС с тази сделка на 31 октомври.

Джонсън продължава да държи на тази позиция и я изразява във второ писмо до Евросъюза, вече носещо неговия подпис, в което подчертава, че отлагане на Брекзит ще бъде грешка.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че е получил посланието на британския премиер.

"Искането за отлагане пристигна. Започвам консултации с лидерите от Европейския съюз как да реагираме", заяви той.

Вчера британският парламент прие поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато не бъде прието законодателство по сделката, договорена от Борис Джонсън.

Утре Председателят на парламента Джон Бъркоу ще реши дали да позволи ново гласуване върху сделката, тъй като правилникът не позволява един и същ въпрос да бъде внасян два пъти в рамките на една сесия.