Британският премиер Борис Джонсън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са се съгласили да разгледат възможността за провеждане на четиристранна среща с лидерите на Франция и Германия, за да обсъдят ситуацията около военната операция на Анкара в Сирия и свързаните с нея въпроси. Това се казва в комюнике, разпространено след телефонен разговор между Джонсън и Ердоган от канцеларията на британския премиер.

© Архив

"Двамата събеседници се съгласиха да потърсят възможност за провеждане на среща с участието на президента на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел, за да обсъдят настоящата ситуация, както и по-широк спектър от въпроси, включително борбата с тероризма и миграцията" се казва в съобщението.

Британският премиер е приветствал споразумението за спиране на военните действия между Турция и САЩ , като го е нарекъл "стъпка в правилната посока".

"Той изрази надежда, че това споразумение ще продължи (да действа) и ще намали броя на жертвите и от двете страни на конфликта", се казва още в документа.

В същото време Джонсън е казал на Ердоган, че "продължава да бъде много загрижен за военната операция на Турция в североизточната част на Сирия", посочиха от Даунинг стрийт.

Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Сирия

Путин и Меркел обсъдиха ситуацията в Сирия

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел отбелязаха важността за напредък на процеса на умиротворяване в Сирия, включителн...