Европейският съюз няма да бърза да отговаря на молбата Лондон за трето поред отлагане на Брекзит. Британският премиер Борис Джонсън беше принуден да го направи снощи, след като дори не се стигна до гласуване в парламента за новото споразумение с ЕС. Джонсън е убеден, че за 11 дни ще успее да осигури ратификацията, както и приемането на необходимите законови текстове за влизането на Брекзит в сила.

Борис Джонсън спази закона и изпрати снощи кратко писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което поиска отлагане на Брекзит до края на януари идната година. Той беше длъжен да го направи, след като вчера новото споразумение с Евросъюза не беше одобрено от парламента.

Премиерът обаче не подписа молбата, а второ писмо до Туск, с което го уверява, че все още е възможно чудо.

Доминик Рааб, министър на външните работи: Имаме необходимите гласове и ще прокараме споразумението идната седмица.

Потвърждение за това убеждение на правителството даде човекът, заради когото гласуването на споразумението се забави.

Оливър Летуин, независим депутат: Няма да има повече мои поправки, защото вече няма нужда от такива. Ще гласувам "за".
Джонсън е изпратил неподписано писмо до ЕС за отлагане на Брекзит

Джонсън е изпратил неподписано писмо до ЕС за отлагане на Брекзит

Британският министър-председател Борис Джонсън е изпратил писмо до Европейския съюз за отлагане на Брекзит, но без да го подпише. Изпратено е и второ...

Камарата на общините прие предложението на Оливър Летуин за отлагане на ратификацията, докато бъде приет законът за напускане на Евросъюза. Целта беше да се избегне Брекзит без споразумение на 31 октомври в случай на техническо забавяне в парламента.

Опозицията обаче е особено критична към премиера.

Киър Стармър, говорител на Лейбъристката партия: Държи се детински и е твърде вероятно след 11 дни просто да изпаднем от ЕС заради писмата му.

Лейбъристите ще настояват за референдум за споразумението или за оставане в Европейския съюз. Далеч не е ясно обаче дали формалната молба на Борис Джонсън ще бъде одобрена от евролидерите.

След днешното кратко съвещание на посланиците в Брюксел стана ясно, че отговор от Доналд Туск ще има чак след поредната парламентарна битка в Лондон идната седмица.

Британските депутати отложиха решаващия вот за Брекзит

Британските депутати отложиха решаващия вот за Брекзит

Британският парламент отново отложи Брекзит. Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато не бъде прието законодат...