Първа среща между Жан-Клод Юнкер и Борис Джонсън в качеството му на премиер на Великобритания. Двамата обсъдиха Брекзит на работен обяд в Люксембург. След срещата стана ясно, че Европейският съюз все още очаква предложения от Лондон по спорните въпроси. Кореспондентът ни Десислава Апостолова с повече информация.

Напредък по преговорите между ЕС и Великобритания няма. Жан-Клод Юнкер реши да покани Борис Джонсън в родния си Люксембург. Британските медии се занимаваха повече с това, какво ще обядват двамата в луксозен ресторант в центъра на Люксембург, може би защото не очакваха съществен пробив. Това се и случи. Брюксел продължава да очаква конкретни предложения от Лондон, те обаче така или иначе не идват.

Пред журналистите в Люксембург Жан-Клод Юнкер нарече срещата си с Борис Джонсън приятелска, но в изявление обясни, че Брюксел все още чака конкретни предложения от за предпазния механизъм за ирландската граница. Такова все още няма.

След обяда си с Юнкер Джонсън разговаря и с премиера на Люксембург Ксавие Бетел. Двамата трябваше да дадат съвместна пресконференция, но Джонсън бързо си тръгва заради демонстрация на противници на Брекзит, които скандираха срещу него "Трябва да се срамувате от себе си". Бетел също не спести критиките си.

Ксавие Бетел - премиер на Люксембург: Не можете да държите бъдещо на страната си заложник за политически и партийни игри. Така че сега наред е господин Джонсън. Той държи в ръцете си бъдещето на всички граждани на Обединеното кралство и на всички граждани на Европейския съюз, живеещи във Великобритания. Това е негова отговорност. Вашите граждани, нашите граждани разчитат на вас. Но часовникът тиктака, използвайте разумно времето си.
Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Мисля че имаме достатъчно време, за да постигнем споразумение между сега и 17-18 октомври. Но както никога няма да се уморя да повтарям - ако не можем да направим сделка дотогава, макар че имаме желание да работим много усилено, за да го направим, но ако не успеем да го направим дотогава, искам да ви уверя, че ще напуснем Европейския съюз на 31 октомври - с или без сделка.

Борис Джонсън обяви, че отсега нататък преговарящите екипи ще се срещат всеки ден.

Борис Джонсън беше и обект на присмех в Люксембург заради сравнението, което направи през уикенда. Той сравни себе си с героя от комиксите Хълк, който успява да излезе от всякакви ситуации.

Европейският парламент също ще приеме тази седмица резолюция за Брекзит.