НОВИНИ

Джордж Клуни разкри военни престъпления и злоупотреби в Судан

Хуманитарната организация "Страж", основана и оглавявана от холивудската звезда Джордж Клуни, официално публикува пред медиите разкритията си относно финансовите злоупотреби около войната в Судан. Актьорът и съмишлениците му обявиха плановете си на пресконференция във Вашингтон.

Георги Петров
от Георги Петров
09:17, 13.09.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Организацията "Страж" е създадена от хуманитарния активист Джон Прендъргаст, носителя на "Оскар" Джордж Клуни и колегата му в актьорската професия Дон Чийдъл, с когото са приятели и съмишленици от работата им по култовия филм "Бандата на Оушън" от 2001-ва година. Разследването им в Южен Судан продължи близо две години и сега предстои да бъдат публикувани откритията.

Джордж Клуни, носител на "Оскар": "Тази сутрин ние сме готови да представим доказателства за криминалното поведение на президента на Южен Судан и неговата опозиция. Те крадат пари, за да финансират военните си сили и да се избиват. Доказателството е подробно и неопровержимо. В него са замесени търговци на оръжие, международни адвокати, банки и недвижими имоти. Ние сме способни да предоставим решения на тези проблеми, за да предпазим невинните цивилни граждани."

Клуни и Дон Чийдъл заявиха още, че ще предоставят събраните данни за злоупотреби на американското правителство, както и на международни банки, които разполагат с властта да спрат незаконното придвижване на финансови активи. Информацията засяга преди всичко криминалните практики на влиятелните семейства в Судан Кир и Мачар, които имат натрупани състояния под формата на коли, имения и акции. Клуни, Чийдъл и Джон Прендъргаст ще се срещнат днес, за да разговарят по въпроса с президента на Съединените щати Барак Обама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на насилието в Сирия след прекратяването на огъня
Спад на насилието в Сирия след прекратяването на огъня
Ама, вие сериозно ли!?
Ама, вие сериозно ли!?