НОВИНИ

Джордж Сорос дари 18 милиарда долара на "Отворено общество"

Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:16, 18.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света
джордж сорос дари милиарда долара отворено общество

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП сезира КС за неприетата оставка на Делян Добрев
БСП сезира КС за неприетата оставка на Делян Добрев
Евробарометър: 55% от българите подкрепят членството в ЕС
Евробарометър: 55% от българите подкрепят членството в ЕС