НОВИНИ

Джъстин Трюдо: Целият свят има нужда от силен ЕС

Целият свят има нужда от силен ЕС, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург премиерът на Канада Джъстин Трюдо. За първи път канадски премиер има честта да говори пред ЕП, отбеляза той.

bnt avatar logo
от БТА
13:51, 16.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
джъстин трюдо целият свят нужда силен

ЕС и Канада споделят целите за по-добър, справедлив и сигурен свят, искаме да направим най-доброто за хората, които са ни избрали, добави Трюдо. Канада знае, че ефективен европейски глас на световната сцена не е просто за предпочитане, а е изключително важен. ЕС е жизненоважен партньор в справянето със световните предизвикателства. Връзката на Канада с Европа е пример за международни отношения, основани на споделени ценности, посочи премиерът.

Той определи одобреното вчера от ЕП двустранно търговско споразумение и споразумението за стратегическо партньорство с Канада като историческо събитие. Направихме голяма крачка напред в развитието на нашите отношения. Уверен съм, че ще постигнем много в следващите години, най-вече за хората, на които служим. Търговията трябва да работи в интерес на хората, от нас хората очакват работа и достоен живот, заяви Трюдо.

По неговите думи от споразумението има полза всеки. Свободната и честната търговия носи повече работа и по-достъпен живот. Не става дума само за търговия и печалби, а за подобряването на живота на хората. Това е само началото и най-доброто предстои, посочи в словото си канадският премиер. Споразумението между ЕС и Канада предстои да бъде утвърдено в следващите две години и от националните парламенти в ЕС. С неговото сключване отпадат визите за Канада за граждани на България и на Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават орли да ловят дронове
Обучават орли да ловят дронове
Новият филм на Иглика Трифонова с премиера на София Филм Фест
Новият филм на Иглика Трифонова с премиера на София Филм Фест