НОВИНИ

Джуканович е фаворит на президентските избори в Черна гора

В Черна гора гласуват на първите президентски избори, откакто страната се присъедини към НАТО в края на миналата година. Също за първи път сред седемте кандидати има жена. Анкетите сочат за фаворит с подкрепа от над 50% лидера на управляващата Демократична партия на социалистите Мило Джуканович. Далеч под него е опозиционният кандидат Младен Боянич. Въпросът е дали Джуканович, който от близо три десетилетия доминира на политическата сцена, ще победи на първия тур.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:10, 15.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Около 530 000 черногорци имат право на глас в тези избори с предизвестен край. Следят ги над 1000 международни наблюдатели. В малката балканска страна, където близо три десетилетия управлява Демократичната партия на социалистите, някои хора са оптимисти за бъдещето.

Очакваме демократичен път на развитие. От години чакам промени в Черна гора и мисля, че това ще стане днес.

Промени, но не и смяна на лидера, който през 1991 г. беше издигнат от Слободан Милошевич и беше шест пъти премиер и веднъж президент.

Очаквам победа за господин Мило Джуканович.

Джуканович е политикът, който отдели Черна гора от Сърбия, пое курс на Запад и скъса с традиционните връзки с Русия, за да направи страната член на НАТО и кандидат за ЕС.

Основният му съперник е Младен Боянич - бизнесмен с просръбски и антинатовски позиции. Подкрепян от опозицията, той твърди, че фаворитът в изборите води страната към диктатура. Критиците от години обвиняват Джуканович в корупция и шуробаджанащина. Въпреки това той е на път да стане отново президент, може би без балотаж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отношенията между Русия и Запада след ударите в Сирия
Отношенията между Русия и Запада след ударите в Сирия
Шестима в болница след инцидент на планинско рали
Шестима в болница след инцидент на планинско рали