НОВИНИ

Джулиан Асандж е невинен според ООН

Джулиан Асандж - основателят на сайта Уикилийск, който разпространи американски държавни тайни, беше обявен от работна група на ООН за незаконно задържан в еквадорското посолство в Лондон.Групата настоява британските власти да му позволят свободно да напусне посолството, където Асанж се укрива от 2012 година, защото Швеция го издирва, за да го разпита по обвинения в изнасилване.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:22, 05.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Джулиан Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, защото се опасява, че Великобритания ще го върне на Швеция, която пък ще го екстрадира в САЩ, където искат да го съдят за публикуване на тайни документи.

Решението на групата на ООН беше приветствано от Асандж, който се появи на терасата на посолството:

Джулиан Асандж: Това е победа, която не може да бъде отхвърлена. Тя е от историческо значение, не само за мен, семейството, децата ми, но и за независимостта на цялата система на ООН.

След това Асандж заплаши, че ООН може да наложи санкции на Швеция и Великобритания, ако не изпълнят решението.

Джулиан Асандж: Това е решение според международните хуманитарни закони, които са задължителни и с които Великобритания, Швеция и САЩ в голяма степен са съгласни.

Но правителствата на Швеция и Великобритания не изглеждат особено впечатлени от решението. Швеция обяви, че няма искане за екстрадиция от друга държава за Асандж и страната не го е затворила нарочно в чуждо посолство. От Иран, където е на посещение, британският външен министър беше по-остър

Филип Хамънд, министър на външните работи на Великобритания: Анализатори посочват, че от юридическа гледна точка Асандж не е задържан незаконно, защото нито Великобритания, нито Швеция му пречат да излезе от посолството, а той е отишъл там по собствена воля.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: У нас и в Европа има дефицит на лидери
Илияна Йотова: У нас и в Европа има дефицит на лидери
Кран падна в Ню Йорк и уби човек (ВИДЕО)
Кран падна в Ню Йорк и уби човек (ВИДЕО)