НОВИНИ

"Джуно" изпрати първи снимки от Юпитер

Космическата сонда на НАСА "Джуно" изпрати първи снимки на Юпитер след навлизането си в орбита около планетата. Учените от агенцията очакват снимки в по-близък план най-рано следващия месец.

джуно изпрати първи снимки юпитер
bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 13.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Една от снимките показва Юпитер заобиколен от три от четирите си най-големи луни. Тя е направена в събота, когато космическият кораб е бил на 4,3 милиона километра от планетата. Дори при това разстояние гигантският атмосферен вихър, известен като голямото червено петно, е бил видим. Учените се надяват чрез снимките и анализите, направени от сондата, да потвърдят теорията че позицията на нашата планета в Слънчевата система и наличието на живот на нея се дължи до голяма степен на формирането на газовия гигант.

"Джуно" навлезе в орбита около Юпитер миналата седмица след пет годишно пътуване. По време на приближаването, камерата и апаратурата на "Джуно" бяха изключени като предпазна мярка, тъй като сондата беше изложена на интензивна радиация. След пристигането й в орбита дни по-късно, те бяха включени отново. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца и за това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличила се е площта на горите през последните 10 години
Увеличила се е площта на горите през последните 10 години
Теч на вода руши пътя за курорта Бодрост
Теч на вода руши пътя за курорта Бодрост